21 Eylül 2008 Pazar

çArşı Neye Karşı



Çarşı neye karşı?
'Bir Beşiktaş delisi olan Hakan Alak, Çarşı belgeselinin startını verince, ilk adım olarak İletişim Yayınları'nda geçtiğimiz salı "Çarşı neye karşı" konulu bir panel düzenlendi...' Milliyet Gazetesi yazarı Nilay yılmaz'zın köşe yazısı;
Çarşı neye karşı?

Bir Beşiktaş delisi olan Hakan Alak, Çarşı belgeselinin startını verince, ilk adım olarak İletişim Yayınları'nda geçtiğimiz salı "Çarşı neye karşı" konulu bir panel düzenlendi. Kıvanç Koçak'ın kolaylaştırıcı olduğu panelin konukları Alen Markaryan, Cem Dizdar ve Rıdvan Akar'dı. Güzel bir maç oldu sevgili okur. Çarşı'nın neye karşı olduğunu merak edenler için ben de bir anlatayım dedim:
Hakem Kıvanç Koçak, "Türkiye'de taraftarlık, futbol, siyaset iç içe geçmiş meseleler... Taraftar grubu olarak da en öne çıkan gruplardan bir tanesi Çarşı... Çarşı birçok Beşiktaşlının hayatında farklı şeylere tekabül ediyor... Beşiktaşlı olmayanların hayatında da çoğu zaman yaptığı bestelerle, çıkışlarıyla takdir gören" diyerek maça iyi başlamıştı ki; "ama bir taraftan da 'psikopat' bir camia" sözleriyle yanlış düdük çaldı. Daha sonra "...'Nobel'i alkışlıyoruz' pankartını Galatasaraylılardan ya da Fenerbahçelilerden beklemeyiz. Çarşı yaptığı muhtelif çıkışlarla, özgün bestelerle özel bir yerde duruyor; ama çok da diğerlerinden uzak bir yerde olduğunu zannetmiyorum..." ifadelerini kullanarak lafı -pardon maçı- toparlamaya çalışsa da pek başarılı olamadı.

Kaptan çok koştu
Kaptan Alen, "Psikopat tanımlamasını bence tüm insanlar için kullanman lazım. Çünkü her insanın bir yanında asilik vardır. Çarşı'ya düşen de Beşiktaş'ın asi tarafında kalıyor. Beşiktaş'ın asi ruhu diyebiliriz Çarşı'ya..." diye söze başlayarak ceza sahasına girdi, ancak "Asiden kaynaklanan psikopatlık, tıbbi anlamda çok uç noktalarda gelişen bir hastalık biçimine giriyor" diyerek çalım atmaya niyetlenince topun kontrolünü kaybetti.
Yine "Beşiktaş tribününe gelen insanlar, uzaydan mı geliyor, bu toplumun insanları. Bu tribünlerin suçu değil, bütün dünyanın suçu. Psikopat demek kolaydır, ama adamın içinde ne depremler yaşadığını kimse sorgulamıyor. Direk yargısız infaz" diyerek sol kanatta hızla ilerleyen Alen, orta yapmak yerine, 40 yaşında olduğunu ve bir tane dahi sigara içmediğini vurgulayarak şahsi oynayınca pozisyonunu kaybetti.

Fark burada
Rıdvan Akar, "İletişim Yayınları'nın futbolla ilgili böyle bir toplantı düzenlemesi hoş; ama bunu Çarşı'yla yapıyor olması bence daha anlamlı. Demek ki İletişim Yayınları da kendince Çarşı'yı diğerlerinden daha farklı bir yere koyuyor ve değerlendiriyor... Dolayısıyla Fenerbahçe, Galatasaray tribünleriyle Çarşı arasındaki fark, Çarşı'nın buraya davet edilmesiyle ortaya konuyor" vurgusunu yaparak, oyuna girer girmez uzaktan vurduğu şutla takımını 1-0 öne geçiren golü attı.
"Beşiktaş'ın yazarı yok, lobisi yok. Beşiktaş şampiyon olduğunda da 3. sayfadaydı. Beşiktaş yazarları kendilerini Fenerbahçelilere, Galatasaraylılara okutmak için Beşiktaş aleyhine yazı yazıyor. Türkiye'de Beşiktaş yazarları kadar Beşiktaşlıya ve Beşiktaş'a düşman başka yazar grubu görmedim" diyen Akar, bir uzaktan şut denemesinde daha bulundu, ancak bu defa top filelerle buluşmadı.

Muhteşem gol!
Cem Dizdar, "Çarşı neye karşı'nın içinde bütün bu karşı olma hali var. Hayata karşı , kendine karşı olma halinin, hayata dair temel bir itirazın o tribünlerde kendisine yer bulmasıyla ilgili bir şey. Fenerbahçe, Galatasaray tribünlerinde de bizim gibi düşünen insanlar var; ama bu itiraz etme hali o tribünlerde kendine yer bulamıyor. Onların futbolla, oyunla kurdukları ilişki başka. Mesela Alen Beşiktaş tribünlerinin reisi değil, ama öbür tribünlerde birer tane reis var. Beşiktaş tribününe 'Burada bir reis varsa o da benim' denilemez... Beşiktaş taraftarı daha bağlı. Aşka yakın; ama hastalıklı aşka yakın bir hal var... Sancılı, kalpten bir bağlılık var. Kazansa da, kaybetse de... Fenerbahçe'nin stadında hakem bitiş düdüğünü çalıyor ve 5-7 dakikada 55 bin kişilik stat boşalıyor. Çıkıp gidiyor insanlar. Beşiktaş tribününde ise takım çağrılıyor, tezahürat yapılıyor... Gitmeme, orada kalma, kendisini taraftar gibi değil de, Beşiktaş'ın ta kendisi gibi hissetme hali var..." ifadelerini kullanarak şampiyonluğu getiren golü demi voleyle attı.

Hiç yorum yok: